• امروز : یکشنبه - ۵ مرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : Sunday - 27 July - 2025
کل ارزدیجیتال مدیا: 28305اخبار امروز ارزدیجیتال مدیا: 9

سرخط اخبار ارزدیجیتال مدیا

مبلغ جدید حق بیمه تامین اجتماعی اعلام شد | چطور بدون شغل رسمی بازنشسته شویم؟ بازارها وارد فاز بحرانی شدند | از وام‌های میلیاردی تا بیمه‌های پرحاشیه در آخرین هفته جولای مراقب این سه ۳ آلت‌کوین محبوب باشید!+ نمودار نقشه آمریکا برای رمزارز ایرانی‌ها/ آیا تتر دیگر امن نیست؟ هدیه ۴۰۰ ساله امپراتور چین به ایران + عکس آخرین ارزش سهام عدالت؛ امروز شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۴+ جدول فروش ۴۷۱ هزار میلیارد تومانی صنایع بورسی در خرداد ماه خبر مهم برای سرمایه‌گذاران در بورس پیش‌بینی بورس فردا ۵ مرداد ۱۴۰۴ گلس‌نود: بیدار شدن بیت کوین‌های قدیمی نشانه‌ای از فشار فروش در بازار است قمار سنگین یک نهنگ بیت‌ کوین روی هدف ۲۰۰ هزار دلاری! اریک ترامپ: ارزش واقعی اتریوم بالای ۸۰۰۰ دلار است! چیزی تا رونمایی از لاکچری‌ترین گوشی دنیا باقی نمانده است مغزهای پهپاد پشت سد مجلس ایران در اوپک اول شد؛ افزایش ۱۴ درصدی درآمد نفتی کشور بازنشستگان تبریز صدای اعتراض‌شان را بلند کردند اظهار نظر صیدی درباره وضعیت جدید بورس | بازار به حمایت نیاز ندارد تخصیص ارز کالای اساسی رسماً روشن شد ارزش سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی ها اعلام شد (۴ مرداد) سقوط آزاد قیمت سکه در بازار ۴ مرداد + جدول پیش بینی مهم بورسی برای یکشنبه ۵ مرداد پیش بینی قیمت دلار فردا ۵ مرداد ۱۴۰۴ اعلام شد مذاکره ایران با دشمن دیرینه آمریکا وارد فاز نهایی شد تراکنش بی‌سابقه در کاردانو پس از افزایش فعالیت نهنگ‌ها

1

رمزگشایی از الواح باستانی با هوش مصنوعی

  • کد خبر : 181614
  • ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۴
رمزگشایی از الواح باستانی با هوش مصنوعی

انواعی از فناوری‌های شبکه‌های عصبی به عنوان یکی از ابزارهای هوش مصنوعی، محققان حوزه باستان‌شناسی را قادر ساخته تا متون و الواح تاریخی آسیب‌دیده را راحت‌تر بخوانند و از محتوای آنها رمزگشایی کنند.

به گزارش خبرآنلاین، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به عنوان فناوری های پر کاربرد در یادگیری عمیق شناخته می‌شود که توسط انسان از طبیعت الهام گرفته شده‌اند. این شبکه‌ها متشکل از واحدهای پردازشی به نام نورون‌ها و با هم در ارتباط هستند و در کنار هم برای تشخیص الگوها، پردازش تصویر، تشخیص صدا و تحلیل داده‌ استفاده می‌شوند.

به نقل از ایرنا، فوران کوه وزوویوس در سال ۷۹ پس از میلاد صدها طومار پاپیروس کشف شده در ویلایی رومی در هرکولانیوم (Herculaneum) را تبدیل به زغال و خوانش این طومارها را با دشواری زیادی روبرو کرد؛ اما هوش مصنوعی اکنون به محققان کمک می‌کند این متون باستانی را که قبلاً اصلا مفهوم نبود، بخوانند.

این دستاورد از یک چالش به دست آمد که یک شرکت آمریکایی به نام نت فریدمن مبدع آن بود؛ بر اساس این چالش محققانی که می‌توانستند راهکارهایی بر اساس هوش مصنوعی برای خواندن شماری از طومارهای باستانی ارائه دهند از جایزه نقدی برخوردار می‌شدند. سه جوان علاقه‌مند به رایانه و هوش مصنوعی به نام‌های یوسف نادر (در آلمان) همراه با لوک فاریتور (از آمریکا) و جولیان شلینگر (در سوئیس) در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲)، توانستند با موفقیت از هوش مصنوعی استفاده کرده و این طومارهای یونانی از جمله طومارهای هرکولانیوم را بخوانند و ۷۰۰ هزار دلار جایزه را کسب کنند.

یکی از طومارهای هرکولانیوم

این متون که از حدود ۲ هزار سال قبل در دسترس دانشمندان باستان شناس بود ولی خواندن آنها ممکن ن بود، حاوی مطالبی در مورد موسیقی، احساسات، تفریحات در دوران باستان بود. یک مدل حوزه هوش مصنوعی به نام تایمز فورمر به عنوان ابزای به محققان کمک کرد تا تفاوت‌های بین و سطوح پاپیروس را کشف کنند.

رازگشایی از الواح باستانی با هوش مصنوعی

محققان با استفاده از اسکن‌های با کیفیت بالا و ترکیب آن با فناوری از هم تنیدن مجازی (virtual unwrapping) توانستند ساختار درونی این طومارها را کشف کنند. همچنین یک مدل تخصصی هوش مصنوعی به نام تایمزفورمر به بازشناسی تفاوت‌های موجود بین سطوح پاپیروسی خام و متون جوهرنوشته کمک کرد. این فناوری توانست بر چالش‌ ناممکن، خواندن متون جوهری کربن‌محور غلبه کند. اسکن‌های این متون به دلیل داشتن تراکم مشابه متون پاپیروس معمولا ناخوانا است.

هوش مصنوعی جایگزین انسان نیست

افزون بر این، هوش مصنوعی مطالعه متون باستانی را در رشته‌ها و مناطق مختلف تغییر داده است. یک مدل هوش مصنوعی به نام ایتاکا/ Ithaca به محققان کمک می‌کند کتیبه‌ها و نقوش خطی تاریخ یونان باستان را با دقت بیشتری نسبت به متخصصان انسانی بازیابی و تاریخ‌گذاری کنند.

یکی از این نمونه‌ها توسط محققان کره جنوبی رقم خورد که از هوش مصنوعی برای ترجمه آرشیوهای تاریخی گسترده‌ای استفاده کردند که به زبان هانجا/ Hanja، یک زبان نوشتاری باستانی نوشته شده است.

موفقیت در زمینه خوانش طومارهای هرکولانیوم، افق‌های جدیدی را برای دسترسی به متون تاریخی که قبلاً خوانده نشده بودند، پیش روی محققان باستان‌شناسی و هوش مصنوعی گشوده است. محققان قصد دارند صدها طومار باز نشده دیگر از این دسته طومارها را که در مجموعه‌های مختلف نگهداری می‌شوند، تجزیه و تحلیل کنند. این فناوری را می‌توان برای متون پنهان در صحافی‌های کتاب قرون وسطایی و بسته‌بندی‌های مومیایی مصری به کار برد. هزاران طومار دیگر ممکن است هنوز در ویلای هرکولانیوم مدفون باشد.

رازگشایی از الواح باستانی با هوش مصنوعی

در حالی که ابزارهای هوش مصنوعی در رمزگشایی متون باستانی و تحقیقات تاریخی نقش مهمی دارند، بیشترین ارزش آنها نه جایگزینی این ابزار به جای تخصص انسانی؛ بلکه از تقویت آن ناشی می‌شود و در یک کلام ترکیب قابلیت‌های یادگیری ماشینی با دانش متخصصان فرصت‌های بی‌سابقه‌ای را برای رمزگشایی از حکمت باستانی و تغییر شکل درک ما از تمدن‌های باستانی ایجاد می‌کند.

۵۸۵۸

لینک کوتاه : https://arzdigital.media/?p=181614

برچسب ها

کامنت‌های خود را با ما در میان بگذارید

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال نظرات کاربران
  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم ارزدیجیتال مدیا منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.